Zuurdesembrood van Bakkerij P. de Koster
Een geliefd product van de bakkerij is het zuurdesembrood. Dit brood is niet zomaar een brood; het is ambacht in elke hap. Wil je zelf aan de slag? Hier is een eenvoudig recept om thuis je eigen zuurdesembrood te bakken:
Piet de Koster, Stefan en Ilona
Sinds 1984 is Bakkerij P. de Koster een begrip in Wolphaartsdijk. Met de komst in 2017 van zoon Stefan en dochter Ilona kwam er een frisse wind te waaien in de bakkerij, terwijl de ambachtelijke kwaliteit bleef behouden.

Ingrediënten starter
• 300 g tarwe- of roggebloem
• 300 ml lauw water
Ingrediënten brood
• 500 g tarwe- of roggebloem
• 300 ml water
• 100 g actieve desemstarter
• 10 g zout
Benodigdheden
• Glazen pot (eventueel met schroefdop)
• Optioneel: doek om de glazen pot mee af te dekken
• Gietijzeren pan
• Bakpapier
• Keukenweegschaal
Bereidingswijze starter
Meng 50 gram bloem met 50 ml lauw water en doe het in een glazen pot. Dek het af met een doek of met een schroefdop. Wanneer je de glazen pot afdekt met een schroefdop, zorg er dan voor dat de dop niet helemaal is dichtgedraaid. Het is belangrijk dat er nog lucht bij kan. Laat de pot op kamertemperatuur staan. Voed de starter na 24 uur bij in dezelfde verhouding. Doe dat door eerst de starter weer terug te brengen naar 50 gram. Gooi de rest weg. Roer de 50 gram bloem en 50 gram water door de starter in de pot.
Herhaal dit vier dagen. Laat de starter nog een halve dag staan en dan is deze klaar voor gebruik
Bereidingswijze brood
Meng 500 g bloem en 300 ml water in een kom en laat dit 30 minuten rusten. Voeg 100 gram desemstarter en 10 gram zout toe en kneed het deeg tot het soepel en elastisch is.
Laat het deeg 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, waarbij je het elk uur even uitrekt en vouwt.
Vorm het deeg tot een bol en laat het een nacht in de koelkast rijzen.
Verwarm de oven voor op 250°C met een gietijzeren pan erin.
Bedek de kom met het deeg met een vel bakpapier en kiep het deeg en papier samen in de hete pan. Bak 20 minuten met deksel en daarna nog 20 tot 25 minuten zonder deksel tot het brood goudbruin is. Het brood is gaar als het hol klinkt als je tegen de onderkant tikt.
