Van de bak in de tuin

Eierschalen, koffieprut, verwelkte bloemen, oude boterhammen en klokhuizen: een groot deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval. Wist u dat dit afval een tweede leven krijgt als het apart is ingezameld?

Een twijfelgeval

Bijna al het groente-, fruit- en tuinafval en alle etensresten kunnen de groene bak in. Bij sommige dingen is het misschien niet meteen duidelijk. Wist u bijvoorbeeld dat honden- en kattenpoep bij het restafval horen? Honden- en kattenpoep mogen niet in de gft-bak, omdat er risico is op dierziektes in de compost. Haar van dieren en mensen mag niet in de gft-bak omdat dit niet snel genoeg vergaat. Op een gezellige avond de vuurkorf aangestoken? Gooi de as bij het restafval, niet in de groene bak. Dit gaat het proces van compost maken tegen en er kunnen schadelijke stoffen inzitten. De koffieprut mét koffiefilter mogen wel in de bak. En ook keukenpapier met etensresten mag in de groene bak. Een twijfelgeval in uw hand? Kijk op de website in welke bak het hoort.

https://www.afvalscheidingswijzer.nl

Gratis gft-bakje

Een afvalbakje op het aanrecht maakt afval scheiden in de keuken makkelijker. Dat scheelt vaak heen en weer lopen naar de afvalbak tijdens het koken. Om afval scheiden te stimuleren kunt een gratis gft-bakje ophalen bij de gemeente. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bij de receptie van de Openbare Ruimte, Troelstralaan 1. Op = op. Wilt u zeker weten dat er nog één beschikbaar is? Mail dan naar openbareruimte@goes.nl. 
 

Samenspel, jaargang 53, oktober 2022