Toen en nu - Koornbloem

Ooit telde Goes vele molens. Op de oude foto uit circa 1890 zie je er zo al drie staan, waarvan alleen de Koornbloem nog bestaat. Waarom zijn ze bijna allemaal verdwenen? Het was vroeger normaal om de molen van je concurrent op te kopen en deze af te breken. Van de
meeste molens zijn alleen nog wat sporen te vinden. Denk aan de Zaagmolenstraat, genoemd naar zaagmolen De Eendracht. Of de
Paardenweg, vernoemd naar de rosmolen, die door paarden werd aangedreven.

In 1801 liet Pieter Remijn De Koornbloem bouwen. De Koornbloem kwam in 1954 in eigendom van de gemeente. Goes verhuurde de molen tot 1967. Daarna is de molen niet meer puur beroepsmatig gebruikt. ‘Mijn vader Bert werd in 1971 beheerder en molenaar,’ vertelt Jasper Boonman. Jasper is opgegroeid in het huis pal achter de molen. Hij heeft het molenaarsvak met de paplepel meegekregen. Toen hij twintig jaar was, verhuisde hij voor zijn studie naar Utrecht. ‘Maar de fascinatie voor molens bleef.’ En dus heeft hij in Utrecht ook zijn molenaarsdiploma gehaald. 

Vlak nadat vader Bert na 49 jaar het beheer in 2020 aan zijn zoon overdroeg, ging de molen in restauratie. ‘Ik heb maar drie maanden kunnen draaien,’ zegt Jasper spijtig. De balken waren rot op 45 plekken en het metselwerk was niet goed. Maar na anderhalf jaar kon de molen als nooit tevoren draaien. Aan het binnenwerk van de molen is niets veranderd, uit respect voor de historie. 

Soms draait de molen droog, dus zonder graan. De deuren staan dan open om de molen door te luchten en het stof eruit te draaien. Het draaien houdt de molen in conditie. Om de molen te laten draaien, zet je de wieken op de wind. Kruien noem je dat. Daarom staan de wieken ook anders op de oude foto dan op de foto uit 2025. 

Elke zaterdag is de Koornbloem geopend, van 10 tot 16 uur. Je kunt dan de molen vanbinnen bekijken en in de winkel meel kopen van verschillende graansoorten, zoals bijvoorbeeld spelt en rogge, en ook van boekweit. Jasper: ‘En steeds vaker ook teff, sorgum of maismeel.’ En goed meel voor brood (zie recept op pagina 36). ‘Thuisbakkers zijn mijn vaste klanten,’ zegt Jasper. Alleen in de zomervakantie is de molen dicht. Jasper is pas 49 jaar, dus voorlopig blijft hij de molenaar van de Koornbloem. Maar een volgende generatie staat al te trappelen. Zoon Luc (11 jaar) heeft dezelfde fascinatie voor molens als zijn vader en opa. Hij helpt bij het voorleggen van de zeilen en het kruien van de wieken. Jasper: ‘Ja, ik zou het heel leuk vinden als hij straks mijn opvolger wordt.’

Meer informatie: www.erfgoedvangoes.nl

Koornbloem vroeger en nu