Schoenen aan en gaan

Elke dag bewegen is goed voor je. Dat betekent echt niet dat je dag in dag uit moet staan zweten in de sportschool of baantjes hoeft te trekken in het zwembad. Buiten zijn genoeg manieren om te bewegen. Op deze pagina’s lichten we er een paar uit.

Cultuur snuiven

Het Gemeentearchief heeft een nieuwe wandelroute gemaakt. Nou ja, nieuw… Precies tweehonderd jaar geleden reisden Jacob van Lennep samen met Dirk van Hogendorp met een koets en te voet door Zuid-Beveland. Jacob van Lennep was een Nederlands schrijver, dichter, taalkundige en politicus. Ze schreven alles wat zij tijdens hun reis beleefden op in een dagboek. Het Gemeentearchief zocht deze wandeling van tweehonderd jaar geleden uit en maakte er een routekaart van. Nu kun je dezelfde wandeling ook maken. Je haalt een gratis folder op in de Tourist-shop of bij het Stadskantoor. Je kunt de route ook digitaal bekijken op de website. Hier staat ook meer informatie: gemeentearchiefgoes.nl/vanlennep.

Beweegroute of beweegtuin

Je ommetje of hardloopronde iets uitdagender maken? Bij VV Wolphaartsdijk, sportpark het Schenge in Goes en in de wijk Mannee kun je beweegroutes volgen. Op verschillende paaltjes staan oefeningen die je kunt doen. Soms met apparaten maar ook zonder. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf welke oefeningen je doet en of je rustig aan doet of tussendoor een sprintje trekt. Wil je vooral apparaten gebruiken? Neem dan eens een kijkje in een beweegtuin. Hier staan fitness-apparaten die iedereen kan gebruiken. 

Je vindt een beweegtuin bij Zorggroep Ter Weel in Goes en bij de Meulenweie in Wolphaartsdijk.

Duikhotspot

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wist je dat Kattendijke één van de mooiste duiklocaties is aan de zuidkant van de Oosterschelde? Je komt onder water van alles tegen, denk aan galatheakreeften, krabben, zeesterren, zeeappels en scholletjes. Op de dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge staat een speciale duikvoorziening. Hier kan je douchen, spullen schoonmaken en je zuurstoffles vullen.

Urban Sportpark

Bij sportpark het Schenge komt een Urban Sportpark met een skatebaan en een pump- track. Iedereen kan hier straks gebruik van maken. Van beginner tot professional, met skateboards, stepjes, BMX-fietsen, een rolstoel, skeelers en meer. We hopen dat het Urban Sportpark halverwege 2024 klaar is. Skaters kunnen natuurlijk op dit moment al terecht bij skatepark Goes-Oost en skatepark Goes-Zuid.

Geniet van de omgeving

De natuur in de omgeving van Goes is prachtig om te gaan verkennen op de fiets of te voet. Via fiets- en wandelpaden kom je over bloemdijken, door boomgaarden, mooie dorpen of langs de oevers van de Oosterschelde en het Veerse Meer. Zin in een wandeling in het groen maar wil je de stad niet uit? Genoeg keuze! Loop door stadspark De Veste met zijn bijzondere bomen, het stadspark De Mirakel of het stads- en recreatiepark De Hollandsche Hoeve. Even buiten Goes, maar nog steeds dichtbij, kun je heerlijk wandelen door het Poelbos.

5 voordelen van buiten bewegen

 1. Een blijer gevoel.
  Buitenlucht geeft je brein een opkikker. Je ‘maakt je hoofd leeg’. Daarnaast zorgt natuur om je heen voor een ontspannen gevoel, minder stress en een goed humeur. 
 2. Je kunt gaan wanneer je wilt.
  Liep het wat uit op je werk of heb je ineens een uurtje vrij? Om buiten te bewegen zit je niet gebonden aan vaste tijden of locaties. Je kunt gaan wanneer het jou uitkomt.
 3. Het is gratis.
  Nog een voordeel: buiten bewegen kost niks.
 4. Het motiveert.
  Buiten sporten of bewegen blijkt verslavender dan binnen. Een wandeling van een half uur door het bos of de stad gaat voor je gevoel veel sneller voorbij dan een half uur op de loopband. Dit komt omdat je buiten veel meer hoort, ziet, ruikt en voelt dan binnen. 
 5. Goed voor je lijf. De zon helpt met de aanmaak van vitamine D. Te weinig vitamine D kan je een lusteloos gevoel geven. Vitamine D is ook belangrijk voor sterke botten en tanden. Verder versterkt bewegen in de buitenlucht je immuunsysteem waardoor je beter beschermd bent tegen virussen én helpt een flinke dosis frisse lucht om beter te slapen.