Ontdek de natuur

Het is weer voorjaar. Een perfecte tijd om de natuur in te gaan. Dat kan dicht bij huis. Paul Begijn en René Wink, boswachters bij Natuurmonumenten, delen hun favoriete plekken en geven je tips om de prachtige natuur rond Goes te ontdekken.

Even voorstellen

Paul (links) is sinds elf jaar boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten. Hij organiseert evenementen en excursies en verzorgt omgevings- en projectcommunicatie in Zeeland en West-Brabant.

René is al veertig jaar boswachter Beheer bij Natuurmonumenten. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer van de natuurgebieden in Zeeland en Volkerak.

Even voorstellen

Middelplaten

Paul: ‘Het natuurgebied Middelplaten bestaat uit een aantal onbewoonde eilandjes in het Veerse Meer, vasteland, bos en water. Het gebied ligt schuin boven Wolphaartsdijk. Bij elkaar is het gebied zo’n 280 hectare groot. Veel soorten vogels vinden hier de rust om te broeden.’

Vanaf het fietspad aan de Muidenweg kan je tot eind maart duizenden goudplevieren zien. Deze vogels, die hier overwinteren, zorgen voor een schitterende gouden gloed over het water. Een andere bijzondere vogel die je hier vooral in het voorjaar spot, is de veldleeuwerik. Als je zijn typische zang hoort, weet je dat de lente is begonnen. Mooi om te zien: de mannetjes die langzaam omhoog vliegen om daarna in één keer luid zingend neer te duiken. Dit doen ze om indruk te maken op de vrouwtjes.

Ook paarden en Hereford-koeien grazen vrijwel het hele jaar door op de Middelplaten. Er worden zelfs kalfjes geboren in het wild. Fantastisch! De natuur regelt zichzelf. Naast dieren vind je op de eilandjes ook veel bijzondere planten zoals orchideeën, ratelaars en addertongen.

'Natuur lijkt vaak gewoon, maar elk plekje is uniek. Omarm en waardeer het'.

Je mag de Middelplaten alleen in met één van onze boswachters tijdens een excursie. Maar je kan het gebied ook goed bewonderen vanaf de Muidenweg.
Tip van Paul: ‘Neem een verrekijker mee tijdens je fietstocht en geniet van het uitzicht vanaf het vogelkijkpunt. Of huur een kano bij Kanoa in Wolphaartsdijk en bekijk het gebied vanaf het water.’ 

Wil je meer info over het gebied en je aanmelden voor de natuurbelevingstocht door de Middelplaten? Kijk op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/middelplaten.

Goudplevieren

Oosterschenge

René: ‘Dicht tegen de noordkant van Goes aan ligt natuurgebied Oosterschenge. Dit was vroeger een zeearm die toen het eiland Wolphaartsdijk van Zuid-Beveland scheidde. Vorig jaar breidden we het natuurgebied aan de oostkant flink uit. We haalden daar een dikke laag landbouwgrond weg waardoor de bodem van zand terug naar boven kan komen. Die grond is rijk aan kalk en zaden, waar verschillende zeldzame planten goed op groeien. Denk aan orchideeën, koekoeksbloemen en ratelaars. Als deze in bloei staan zorgt dit voor een prachtig kleurrijk zicht.

In het krekengebied groeit veel riet. Reeën houden zich daarin schuil. Als je de wandelroute bij de Oude Zeedijk volgt langs het natuurgebied, is er een grote kans dat je reeën spot. Vanaf het wandelpad zie je ook roofvogels overvliegen, zoals de bruine kiekendief. En spechten en buizerds broeden in de grote populieren die langs de Oude Zeedijk groeien.

Ook natuurgebied Oosterschenge mag je alleen in met een boswachter. Dat is omdat we de wilde dieren niet willen storen en we de bijzondere planten niet willen vertrappen.

’Tip van René: ‘Ga mee op ontdekkingstocht tijdens een gratis bewonersexcursie! Ik vertel je dan alles over de dieren en planten en de inrichting van het gebied.’

Gratis bewonersexcursies:
- Zaterdag 31 mei 2025 van 10-12 uur
- Zaterdag 14 juni 2025 van 10-12 uur
Meld je aan via: natuurmonumenten. nl/zeeland

Oosterschenge

Oosterschelde en Wilhelminaschor

Paul: ‘Vanaf het Goese Sas kun je langs de Oosterschelde wandelen of fietsen om zo te genieten van het prachtige uitzicht. Bij helder weer kijk je ver over het water heen. Tijdens hoog tij rusten vogels uit op de verschillende pieren. Richting het Katseveer kom je langs verschillende strandjes en schorgebied Wilhelminaschor. Op de schelpenstrook leven en broeden bontbekplevieren en scholeksters. Zij hebben ruimte en rust nodig om te overleven. Daarom mag je het strandje niet op. Maar vanaf het wandelpad en het beleefpunt is er genoeg te zien.

Bij laag water zoeken vogels eten op de slikken en platen in de Oosterschelde. Als het water weer stijgt, vliegen ze aan land en wachten ze tot het weer eb wordt. Tussen het hoge gras op de zeedijken broeden graspiepers. Bontbekplevieren en scholeksters broeden tussen de witte schelpen. Langs de waterlijn rennen steenlopers heen en weer. En op de slikken zie je vaak rotganzen en bergeenden.’

Wilhelminadorp 2

Kattendijke

René: ‘Een andere mooie plek om de Oosterschelde te beleven zijn de Zeedijk en het strandje bij Kattendijke. Let wel extra op in het broedseizoen, want de kwetsbare bontbekplevier broedt hier. Dit zeldzame vogeltje herken je aan de oranje snavel met zwarte punt en zijn gemaskerde kop. In heel Nederland zijn er nog maar zo’n 350 broedpaartjes. Het lukt ze vaak niet om hun eieren uit te broeden. Dat komt omdat ze worden gestoord door mensen of honden en dan hun nest verlaten.

Om de bontbekplevier te helpen, zorgen we ervoor dat ze in rust kunnen broeden. In het broedseizoen letten we op hun nestjes. Als die er zijn, zetten we delen van het strandje tijdelijk af met flexnetten, zodat de vogels in alle rust kunnen broeden.

'Mooie natuur is dichterbij dan je denkt. Verken je eigen omgeving en wees trots op ons Goese land.'

Kattendijke

Meer tips

Natuurlijk kan je de natuur ontdekken op meer mooie plekken in de gemeente. Ben je hier al eens geweest?

Kies één van de wandelroutes door het Poelbos. Dit bosgebied ligt onder ’s-Heer Hendrikskinderen. Je vindt hier veel elzen, wilgen, populieren, essen, eiken en beuken. Er broeden vogels zoals de merel, buizerd, spechten en zeldzame soorten zoals de ransuil.

Fiets langs de Deesche gang. Dit is een plas-drasgebied met schorren, een kreekrest en rietranden tussen Goes en Kattendijke. Veel vogels rusten hier, zoals kluten, plevieren, rietgorzen en tureluurs. Spot ze vanaf het uitkijkplatform op de weg van Goes naar Wemeldinge.