Wat is jouw grootste uitdaging in 2025?
We vroegen het aan de burgemeester en de wethouders. Ze barsten van de ambities!
Cees van den Bos
Ik wil de Goesenaren nog beter leren kennen.
Ik ben nu ruim acht maanden met veel plezier burgemeester van Goes. Maar ik ben nog niet klaar met het kennismaken. Natuurlijk bezocht ik de afgelopen maanden alle dorpen en wijken. Ik maakte kennis met veel verenigingen, bedrijven, instellingen en organisaties. Ik heb al met heel veel Goesenaren gesproken. Daar ga ik mee door, zodat jullie weten waar ik als burgemeester mee bezig ben en mij weten te vinden. Ik wil dat iedereen zich thuis voelt in Goes en dat iedereen erbij hoort. Daar zet ik me volop voor in. Als boegbeeld behartig ik de belangen van onze gemeente natuurlijk overal. Samen met de wethouders zorg ik voor goede relaties met de gemeenten om ons heen, de Provincie en Den Haag. Ook spreken we met andere gemeenten in ons land waarvan wij kunnen leren en die ook van ons kunnen leren. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen weten wat Goes te bieden heeft!
Joan Veldhuizen
Laten we met elkaar in gesprek gaan en oplossingen zoeken.
De meest voor de hand liggende uitdaging is het zorgen voor betaalbare woningen die hard nodig zijn én het groener maken van onze gemeente. En natuurlijk hoe we inwoners ondersteunen om hun (buurt)huizen duurzamer te maken. Zodat zij geld besparen op de energierekening en meehelpen om onze aarde te beschermen. Maar vooral ook: hoe kunnen we de kracht, kennis, ervaring en ideeën van inwoners gebruiken om onze gemeente nog mooier te maken? Ik vind het belangrijk om keuzes en mogelijkheden met inwoners te delen, iets uit te leggen of samen oplossingen te vinden. De gemeente heeft niet altijd direct een oplossing klaar voor nieuwe plannen of lastige vraagstukken. Juist dan is het mooi om hierover met een buurt, een dorp of een groep inwoners van gedachten te wisselen. Een open gesprek zorgt er vaak voor dat mensen elkaar beter begrijpen en dat is fijn in een wereld waar mensen soms snel en hard over elkaar oordelen.
André van der Reest
Hoe gaan we eenzaamheid bestrijden?
Als gemeente staan we voor een grote uitdaging op het gebied van gezondheid, welzijn en leefbaarheid. Kunnen we nog wel de dingen doen die we moeten én willen doen? De landelijke overheid geeft ons steeds meer taken, maar tegelijkertijd minder geld. Door in gesprek te blijven met zorginstellingen, welzijnsorganisaties en verenigingen weten we wat er speelt en waar behoefte aan is. Moeten we ontmoetingen bijvoorbeeld meer stimuleren om eenzaamheid tegen te gaan? En doen we dat dan via inloopvoorzieningen of door het ondersteunen van verenigingen? De gemeente speelt een belangrijke rol, maar hoe ver gaan we? Waar geven we geld voor en waarvoor niet? We moeten keuzes maken. Het is belangrijk dat we blijven samenwerken. Samen sta je sterk. Ook inwoners kunnen ons helpen. Maak eens een praatje met iemand uit de buurt, of help iemand die dat nodig heeft. Dit kost bijna niks, maar is van onschatbare waarde!
Stan Meulblok
We moeten meer gaan doen met minder geld.
Het gaat financieel goed met Goes. We kunnen momenteel alles betalen wat we als gemeente willen en moeten doen. Maar alles wordt duurder, ook voor ons. Vanaf 2026 krijgen we het financieel moeilijker. De Rijksoverheid geeft ons dan ongeveer 5,2 miljoen euro minder, terwijl we er juist extra taken bij krijgen. We moeten dus meer doen, met minder geld. Dit wordt voor de gemeente Goes een grote uitdaging. Het is belangrijk dat we ons de komende periode hier goed op voorbereiden. We willen namelijk genoeg geld overhouden voor een goed sociaal beleid. Ook willen we blijven investeren in veiligheid en onderhoud aan voorzieningen zoals wegen. We doen ons uiterste best om onze inwoners, ondernemers en verenigingen niet op te zadelen met grote belastingverhogingen. Voor volgend jaar is dat in ieder geval gelukt. In 2025 hoeven we de gemeentelijke belastingen niet te verhogen.
Joost de Goffau
De binnenstad wordt aantrekkelijker.
De komende tijd staat de binnenstad van Goes centraal. Met bovenaan het plan om het centrum autoluw te maken. We willen zo het centrum levendiger en aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. Dit sluit aan bij het grotere plan om het centrum van Goes te versterken. Een rijk cultureel aanbod hoort daar zeker bij. Dus dat heeft ook onze volle aandacht. Daarnaast pakken we het Marconigebied aan. De ontsluiting van de nieuwe rondweg en de aanpak van de oude melkfabriek zijn mooie startpunten. En we starten met de sportnota, waarin staat hoe de toekomst van sportfaciliteiten in de gemeente Goes eruitziet. Tenslotte staat de verdere ontwikkeling van de Goese Schans op de agenda, waarbij recreatie, ondernemen, natuur en wonen op een duurzame manier worden gecombineerd om Goes nog aantrekkelijker te maken.