Bomenkenner

Ben Burg wordt ook wel de bomenkenner van de gemeente Goes genoemd. Als groenopzichter weet hij bijna alles over de bomen die Goes rijk is.

In Goes staan meer dan 22.000 bomen van de gemeente. Van jonge aanplant tot monumentale reuzen van honderden jaren oud. We zijn heel zuinig op onze bomen. Ze zijn belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Bomen maken zuurstof, nemen regenwater op en zorgen voor verkoeling. Een omgeving met veel bomen is op een warme zomerdag wel 10 tot 15 graden koeler! ‘We moeten dus goed voor onze bomen zorgen’, zegt Ben Burg. ‘Iedere boom heeft bij ons een eigen paspoort. Hierin staat wanneer de boom is geplant, de grootte en misschien wel het belangrijkste: of de boom gezond is. Is een boom gezond, dan is er weinig aan de hand en controleren we de boom iedere drie jaar. Bomen die iets mankeren bezoeken we vaker, soms ieder half jaar. Tijdens zo’n bezoek kijken we goed naar de boom, want wat je ziet vertelt veel over de boom. Zieke of verzwakte bomen herken je snel. Je ziet dan bijvoorbeeld zwammen of holle ruimtes. Deze bomen houden we extra in de gaten. Ze kunnen namelijk een gevaar vormen voor de omgeving. Bij harde wind of storm kan er sneller een tak afbreken of erger: de boom valt om. 

Ook gezonde bomen zorgen soms voor overlast. Denk aan wortels die de straatstenen omhoog drukken of overhangende takken die de zon wegnemen. Dit soort overlast is voor ons trouwens géén reden om een boom zomaar te snoeien of te kappen. Daar zijn strenge regels voor. Wij doen dit alleen als een boom direct gevaarlijk is voor de omgeving. We grijpen dan in om ongelukken en verdere schade te voorkomen.’

Bomenkenner