Laaggeletterdheid - 1 op de 7 Goesenaren kan dit moeilijk lezen

Ongeveer 15 procent van onze inwoners is laaggeletterd. Dit zijn ongeveer 5.950 Goesenaren. Iemand is laaggeletterd als hij moeite heeft met lezen, schrijven en of rekenen. Vaak is omgaan met een computer en/ of smartphone dan ook moeilijk.

In Goes 

Goes heeft vooral mensen die mild laaggeletterd zijn. De meesten zijn vijftig jaar of ouder, ze werken en hebben een gezin. Mild laaggeletterden hebben Nederlands als moedertaal. Ze zijn in Nederland geboren, zijn hier naar school geweest, maar ze hebben toch nog moeite met de basisvaardigheden. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om rekeningen te betalen, formulieren in te vullen of hun kinderen te helpen met huiswerk.

Herken de signalen

De meesten vinden het lastig om erover te praten. Het kan dus handig zijn om de signalen te herkennen. 

• Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen. 

• Geen punten of komma’s gebruiken. 

• Veel te vroeg of te laat zijn op een afspraak. 

• Negatief praten over schoolervaring. 

• Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten’ of ‘zere hand hebben’.

Hoe kun je helpen?

Ken je iemand die laaggeletterd is? Laat hem of haar dan bellen naar het (Digi)Taalhuis in Goes. Zij zijn op dinsdag en donderdag tussen 13.30 en 15.30 uur bereikbaar op (0113) 253 132 of 06 82 87 54 24. Of loop binnen bij de bibliotheek in Goes, Kolveniershof 106. Ze geven gratis cursussen om lezen, schrijven, rekenen en computeren te verbeteren.

Simpele taal

Heb je zelf moeite met lezen? Kijk dan eens op steffie.nl. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Ze geeft bijvoorbeeld uitleg over geldzaken, gezondheid en energie.

Train je hersenen

Ook als je geen moeite hebt met taal of rekenen, nemen je vaardigheden af als je ouder wordt. Het is daarom goed om te blijven oefenen. Lees hieronder hoe je je hersenen blijft trainen. 

• Lees regelmatig een boek. Als je iedere dag een kwartier in een boek leest, kan je duizend nieuwe woorden per jaar leren. 

• Lees voor aan je (klein)kind. Hardop voorlezen helpt je geheugen. 

• Speel een spelletje Yahtzee, Regenwormen of ga eens ouderwets sjoelen. Je zal zien dat het rekenen vanzelf beter en sneller gaat. 

• Maak een wandeling, pak vaker de trap of ga een stuk fietsen. Bewegen stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Vind je een tekst te moeilijk? Laat het ons weten! 

Als gemeente doen we ons best om duidelijk en begrijpelijk te schrijven. We vinden het belangrijk om ons werk goed uit te leggen. Of het nu gaat om een aanvraag voor een vergunning, of een brief over werkzaamheden in jouw straat. Onze (nieuws)brieven, e-mails, folders en websites horen duidelijk en begrijpelijk te zijn. Helaas zijn nog niet alle teksten begrijpelijk, maar we doen ons best. Zo trainen we collega’s om begrijpelijke teksten te schrijven. Ook gaan we bestaande teksten herschrijven als die te moeilijk zijn. De afgelopen periode hebben we al heel wat brieven, besluiten en berichten herschreven. Maar we zien niet alles. En daar hebben we jou als inwoner bij nodig.

Meldpunt moeilijke teksten

Geef het aan ons door als je een moeilijke tekst tegenkomt. Dat kan via de website: goes.nl/moeilijketekst. Geef ook aan wat de tekst volgens jou lastig maakt. Dan kunnen wij daar rekening mee houden als we de tekst duidelijker maken.