Ingrid van Dalen

Ingrid van Dalen is professioneel bierbrouwer en lid van de Deltabrouwers, een Zeeuws amateur bierbrouwers gilde. Naast het brouwen van haar eigen drank wisselt ze graag met andere liefhebbers kennis en informatie over bier uit.

Bierfamilie

‘Van de Deltabrouwers ben ik al ruim dertig jaar lid. Ik kom uit een echte bierfamilie en lust zelf ook graag een biertje. Mijn tante maakte vroeger vlierbessenwijn. Ik vond het interessant om te zien hoe ze dat deed. Het leek me leuk om zelf ook mijn eigen drank te produceren. En omdat ik van bier houd, heb ik me aangesloten bij de Deltabrouwers. Van die keuze heb ik nog geen moment spijt. De sfeer is altijd goed en ons gilde bestaat uit gezellige mensen. We hebben ruim honderd leden. Sommigen komen alleen om bier te drinken, anderen brouwen ook echt zelf.

Kennis uitwisselen

Als vereniging komen we van september tot juni één keer per maand een avond bij elkaar. Tijdens zo’n bijeenkomst hebben we het altijd over een bepaald thema, bijvoorbeeld over soorten gist. Soms is er ook een spreker aanwezig of houdt iemand een lezing. We wisselen onderling veel kennis met elkaar uit, en we proeven ook van elkaars zelfgemaakte biertjes. Ik vind dit altijd heel waardevol. Het geeft me inspiratie voor het brouwen van nieuw bier. Tijdens het produceren houd ik rekening met het seizoen. Zo brouw ik in de winter vaak een tripel of een dubbel, terwijl er ’s zomers wat lichtere biertjes op het menu staan.

Wedstrijden

We organiseren altijd één keer per jaar een bierfestival in de Goederenloods in Goes. Brouwerijen uit het hele land komen daaropaf. Daarnaast hebben onze leden de mogelijkheid om individueel aan wedstrijden deel te nemen. Dat heb ik vroeger ook gedaan, alleen nu doe ik dat niet meer. Het belangrijkste is dat ik mijn eigen bier lekker vind, daar gaat het om.’

Samenspel, jaargang 53, oktober 2022