Goes voor elkaar

In ‘Goes voor elkaar’ draait het om actief zijn, meedoen in de samenleving, veilig en prettig leven en zorgen voor uzelf en elkaar.

Omzien naar elkaar

Corrinda Verheul uit Goes-Zuid is het gezicht van het project ‘Omzien naar elkaar’ en is vertrouwenspersoon in de wijk. Na een opleiding psychiatrie en jarenlange ervaring in de zorg, werd ze door ziekte afgekeurd. ‘Mijn hoofd en handen werkten nog. Ik moest daar alleen anders mee leren omgaan’. Ze ging op zoek naar vrijwilligerswerk en kreeg via het vrijwilligerspunt van SMWO een coördinerende functie bij Vrijwilliger Thuis. ‘Het was leuk om te doen, maar ik miste de mensen om me heen.’ In een gesprek met de wijkwerkers, ontstond het gezamenlijke idee voor het project ‘Omzien naar elkaar’.

Project

In het project staan de wijkbewoners centraal. ‘Ik wilde mensen leren om weer wat socialer te zijn. Mensen verharden en mogen zich best iets meer bewust zijn van hun buren en omgeving.’ Omzien naar elkaar staat dan ook voor samen dingen doen, elkaar helpen en een oogje in het zeil houden. Dat hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. ‘Even goedemiddag zeggen of vragen hoe het met iemand gaat, kan al helpen’. Het is iets wat spontaan kan gebeuren, maar soms is daar wat hulp bij nodig. Daar kan Corrinda helpen.

Netwerk

Corrinda woont zelf in de wijk en heeft een uitgebreid netwerk. Ze loopt regelmatig een rondje door de wijk en maakt een praatje. Ze weet hoe ze mensen kan helpen en heeft professionals achter de hand als ze er zelf
niet uitkomt. ‘Ik heb een denkbeeldig palet in mijn hoofd van mensen die ik kan benaderen. Door met mensen te praten, weet je wie iets nodig heeft en wie iets kan bieden. Als ik die mensen kan koppelen, dan is dat fantastisch. Dan sta ik te jubelen in de woonkamer.’

Mensen helpen

Mensen helpen geeft Corrinda energie. ‘Een tijdje geleden sprak ik een mevrouw die geen computer had. Ze moest haar persoonlijke zaken regelen op een openbare computer in de bibliotheek. Verschrikkelijk vond ik dat, maar ik kon haar niet direct helpen. Ik vertelde erover op een verjaardag. Daar bleek iemand een laptop over te hebben, die zij mocht hebben. Nu kan mevrouw haar persoonlijke zaken vanuit huis regelen. Dat geeft mij zo’n goed gevoel!’. Naast mensen helpen met een probleem, doet Corrinda nog meer in de wijk. Zo brengt ze maaltijden rond, bezoekt ze mensen thuis en is ze aanwezig tijdens koffie- en knutselmiddagen. Na vier jaar vindt ze het nog steeds even leuk. ‘Ik heb me nog geen dag verveeld. Ik wil steeds meer voor elkaar krijgen en krijg er steeds meer lol in’.

Wilt u ook zo'n project starten in uw wijk of dorp? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Corrinda Verheul via 06-57 384 450 of c.verheul@smwovrijwilliger.nl.

Samenspel, jaargang 54, januari 2023