Goes in beeld

Anne-Maartje Lemereis (33) is de allereerste stadscomponist van Goes. Een componist schrijft muziekstukken. Anne-Maartje schreef haar eerste nummer toen ze vier jaar oud was en zet haar schrijf- en organiseertalent nu ook in voor onze gemeente.

Warm ontvangen

Op 18 juni 2022 is Anne-Maartje officieel benoemd tot stadscomponist. ‘De eerste maanden ontdekte ik de stad en ontmoette ik veel mensen. Wat ben ik overal warm ontvangen. Goes vind ik waanzinnig mooi en behapbaar groot. Dat is fijn omdat ik de stad hierdoor snel leer kennen. Ik woon namelijk niet om de hoek, maar in Zeist. Misschien lijkt de afstand vreemd of lastig, maar ik zie er juist een meerwaarde in. Als ik in Goes ben, zet ik me voor de volle honderd procent in als stadscomponist. Daarnaast kijk ik met frisse blik naar de stad.’ 

Muzikale duizendpoot

Anne-Maartje is een echte duizendpoot op het gebied van muziek. ‘Toen ik vier jaar oud was schreef ik mijn eerste liedje.’ Ze studeerde piano en compositie en werkt als componist, pianist, docent en organisator van bijvoorbeeld concerten en festivals. Als docent werkt ze op het Utrechts Conservatorium en geeft ze compositieles aan kinderen en jongeren. Sinds 2022 kan Anne-Maartje stadscomponist van Goes aan deze lijst toevoegen. ‘Ik ben aangesteld voor twee jaar en bezig met uiteenlopende opdrachten. Ik schrijf een kort beginstukje waar elk concert in de Manhuistuin komende zomer mee opent. Dus elk orkest, koor of ensemble dat optreedt speelt of zingt dit. Waar ik ook erg enthousiast over ben, is dat ik een nieuw stuk schrijf voor de beiaard van Goes. Dat is degene die de klokkentoren bespeelt. Afgelopen zomer maakte ik al een paar korte deuntjes. Toen liep ik door de stad en klonk steeds mijn eigen muziek van de toren. Dat was echt heel leuk om te horen. Ik werk nu aan een langer stuk over Maria Magdalena. Samen met anderen werken we ook aan een voorstelling voor 600 jaar Grote of Maria Magdalenakerk. Dat zit nog helemaal in de maakfase, maar we hopen een feestelijke viering neer te zetten.

Jongeren leren muziek schrijven

Naast muziek schrijven werkt Anne-Maartje aan educatieve projecten. Eén daarvan is Generation Tone. Alle leerlingen van de talentklas van de Muziekschool Zeeland schrijven een eigen nummer voor hun instrument. Anne-Maartje helpt hierbij ‘Zo leuk om je eigen muziek vanaf de klokkentoren te horen’ en schrijft een gezamenlijk finalestuk. ‘Zij mogen mij daarvoor echt de opdracht geven. Ze bepalen zelf wat voor soort stuk het wordt. Ik ben heel benieuwd en kijk er enorm naar uit.’ Op 24 juni is de uitvoering en laten alle leerlingen hun zelfgeschreven stuk horen. ‘Kom vooral allemaal kijken!

Website

Goes is de eerste gemeente in Zeeland met een stadscomponist. Het aanstellen van een stadscomponist is een gezamenlijk initiatief van de Muziekschool Zeeland, cantor Rutger Valentijn Mauritz van de Grote of Maria Magdalenakerk en de gemeente Goes. Anne-Maartje roept op om vooral contact op te nemen als u een leuk idee heeft. ‘Hoe meer ideeën, hoe beter.’ Via haar website leest u meer over Anne-Maartje en vindt u haar contactgegevens. Ga naar de website van Anne-Maartje. 
 

Samenspel, jaargang 54, januari 2023