Fijne extra's

Heb je een laag inkomen? Dan kan de gemeente Goes je helpen om de dingen te betalen waar je zelf geen geld voor hebt. Bijvoorbeeld zwemles voor je kind of voor jezelf, schoolspullen, een babypakket of lesgeld en spullen voor je favoriete hobby of sport. Kijk snel waar jij recht op hebt.

Cultuur

Meedoen aan een culturele activiteit is goed voor je. Het helpt je ontspannen, het vermindert stress en je leert nieuwe mensen kennen. Een culturele activiteit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan schilderen, theater, dansen of muziekles. Wil je creatief bezig zijn, maar heb je daar geen geld voor? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt je lesgeld en/of materialen. 

Voor kinderen onder de 18 jaar kan dit ook, via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Een aanvraag voor jezelf of je kind kun je niet zelf doen, maar doe je via een tussenpersoon. Dit is bijvoorbeeld Stichting Leergeld, GR de Bevelanden, SMWO of het Leger des Heils. Kijk voor meer informatie of andere tussenpersonen op: volwassenenfonds.nl of jeugdfondssportencultuur.nl.

Sport

Sporten is goed voor je gezondheid. Je beweegt, leert andere mensen kennen en je krijgt meer zelfvertrouwen. Toch is het vaak sport dat wegvalt als je financiële keuzes moet maken. Het is goed om te blijven sporten, je kunt hiervoor het Volwassenenfonds Sport & Cultuur gebruiken. Dit fonds betaalt je lesgeld, contributie en/of materialen die je voor je sport nodig hebt. 

Ook voor kinderen jongeren dan 18 jaar is er een fonds. Dit fonds heet het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Een aanvraag voor jezelf of je kind doe je via een tussenpersoon. Dit is bijvoorbeeld Stichting Leergeld, GR de Bevelanden, SMWO of het Leger des Heils. Kijk voor meer informatie of andere tussenpersonen op: volwassenenfonds.nl of jeugdfondssportencultuur.nl.

Zwemlessen

Veilig kunnen zwemmen is belangrijk in Zeeland. Overal om ons heen is immers water. Daarom zijn er verschillende geldpotjes die je kan gebruiken om te leren zwemmen, zowel voor jezelf als voor je kind. Voor kinderen is er zelfs een garantie op zwemdiploma’s A en B. 

Wil je gebruikmaken van de zwemlessen voor kinderen? Dit kun je aanvragen via een tussenpersoon. Dit zijn SMWO of Stichting Leergeld. Je krijgt dan voor in totaal 950 euro aan bonnen om de zwemlessen van te betalen. Je hoeft het geld niet voor te schieten.

Wil je zelf leren zwemmen? Dan kun je gebruik maken van het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Dit fonds betaalt je lesgeld. Een aanvraag kun je niet zelf doen, maar doe je via een tussenpersoon. Dit is bijvoorbeeld GR de Bevelanden, SMWO of het Leger des Heils. Kijk voor meer informatie of andere tussenpersonen op volwassenenfonds.nl.

Schoolspullen

Als je kinderen hebt die naar school gaan, kan dit voor hoge kosten zorgen. Bijvoorbeeld omdat je een laptop, rekenmachine of rugtas moet kopen. Stichting Leergeld kan hierbij helpen. Soms door het bedrag meteen aan school te betalen of door je een schoolspullenpas te geven om zelf spullen te kopen. Kijk op leergeldoosterschelderegio.nl of bel naar (0113) 764 148 voor meer informatie. 

Moet je kind met de fiets of het openbaar vervoer naar school? Dan kun je via GR de Bevelanden een vergoeding vragen. Bijvoorbeeld om een nieuwe fiets te kopen of voor een vergoeding van de reiskosten. 

Ook kun je via GR de Bevelanden een bijdrage aanvragen voor schoolreisjes, excursies of de huur van een schoolkluisje. Bel naar (0113) 239 100 voor meer informatie. 

Energietoeslag

De energietoeslag is extra geld dat je krijgt om te helpen om je energierekening te betalen. In totaal krijg je hiervoor 1300 euro. Sommigen kregen dit geld al automatisch. Bijvoorbeeld omdat ze een uitkering krijgen van GR de Bevelanden of omdat ze vorig jaar energietoeslag kregen en er nu nog steeds recht op hebben. Heb je geen geld gekregen, maar denk je wel dat je er recht op hebt? Vraag dan de energietoeslag aan op grdebevelanden.nl/energietoeslag-2023. Je aanvraag moet uiterlijk 30 juni 2024 binnen zijn.

Energiecoach

Benieuwd waar je in huis op je energieverbruik kan besparen? Vraag dan een adviesgesprek aan met een energiecoach. Die kijkt samen met jou hoe je energie kan besparen en welke maatregelen bij jou en je huis passen. Dit bezoek kost niets. De coach kan ook een klusteam inzetten. Dit team kan gratis kleine aanpassingen aan jouw huis doen. Bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie of ledverlichting. Je kan een adviesgesprek met een energiecoach aanvragen via (0113) 231 674 of via bespaarafspraak.nl/bevelanden.

Babypakket

Als je zwanger bent, kun je een gratis babystartpakket aanvragen. Hierin zitten 100 tot 125 items, waaronder kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. Dit zijn de basisproducten om je baby in de eerste periode goed te kunnen verzorgen. Het zijn nieuwe en gebruikte babyspullen. De nieuwwaarde van een pakket is tussen de 750 en 1.250 euro. Je krijgt het pakket al tijdens je zwangerschap thuisgestuurd, zodat je je niet meer druk hoeft te maken over de babyuitzet. Je vraagt het pakket aan via een tussenpersoon. Dit is bijvoorbeeld SMWO, Leger des Heils, Admiraal De Ruyter Ziekenhuis of de Provinciale Kraamzorg. Kijk voor meer informatie en de samenstelling van het pakket op stichtingbabyspullen.nl.

Geldpotjes

Dit is maar een kleine greep uit de geldpotjes die er zijn. Benieuwd waar je nog meer extraatjes voor kan krijgen? Ga naar grdebevelanden.nl/bijstand-en-uitkeringen of leergeldoosterschelderegio.nl.