Adrienne de Jong

Adrienne de Jong (38) groeide op met karate. In 1985 richtte haar vader karateschool Kyokushin Zeeland op, nu te vinden in de dojo van het Omnium. Inmiddels is ook kleinzoon Kai een veelbelovend talent.

Shihan

‘Ik heb niet mijn hele leven aan karate gedaan. Als kind ben ik jong begonnen, maar rond mijn elfde weer gestopt. Zo’n 25 jaar later begon de sport me toch weer te trekken en heb ik het opnieuw opgepakt. Ik ben net geslaagd voor mijn bruine band en geef nu ook les, net als mijn vader. We sporten hier dus met drie generaties. Mijn vader is shihan of grootmeester, houder van de 6e graad zwarte band en sport nog steeds actief mee. En mijn zoon Kai heeft pas zijn groene band gehaald!

Clubwedstrijden

Onze karatevereniging telt op dit moment zo’n 125 leden. Sinds de coronaperiode zijn dit er alleen maar meer geworden! Je kunt deze sport  beoefenen op elke leeftijd, maar de jongsten starten zo rond de zes jaar.
Als vereniging gaan we naar wedstrijden en naar centrale trainingen van de karatebond en andere scholen. We organiseren zelf clubwedstrijden, een kamp, een ouder-kind training en een strandtraining. Wie dat leuk vindt, nodigen we graag uit voor een proefles.

Sempai

Het mooie aan karate is dat het zoveel meer is dan een vechtsport. Het gaat om het vinden van balans en het leren kennen van je lichaam en kracht. Je leert waar je grenzen liggen en waar de grenzen liggen van de ander. Bovenal leer je respect te tonen voor elkaar. Het mooiste aan onze vereniging vind ik hoe we met elkaar omgaan als groep. Iedere leerling, jong en oud, hoort erbij en voelt zich één van ons. En persoonlijk vind ik het zó leuk wanneer ik kinderen tegenkom in de stad, die mij dan enthousiast groeten met ‘hé, sempai’. Dat betekent hulp van de grootmeester’.

Samenspel, jaargang 53, oktober 2022