10 vragen aan de nieuwe burgemeester

Cees van den Bos start op 7 februari 2024 als burgemeester van Goes. Hij is nu nog burgemeester op Urk waar hij in 2020 aan de slag ging. Daarvoor was hij ruim 6 jaar wethouder namens de SGP in de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij begon zijn loopbaan als gemeentelijk beleidsadviseur op Goeree-Overflakkee.

Persoonlijk contact vind ik belangrijk en leuk

1 - Wie ben jij?

Een echte Zeeuw! Ik ben 43 jaar en geboren en getogen in Bruinisse. Als burgemeester vind ik persoonlijk contact met inwoners en medewerkers van bedrijven en organisaties belangrijk en leuk. Ik ben een fan van de democratie. Ik sta voor gelijke kansen voor iedereen en zet me graag in voor een samenleving waarin we allemaal kunnen meedoen. Natuurlijk sta ik zeven dagen per week klaar voor de gemeente. Ik hou graag zondag vrij, maar al het nodig is dan ben ik er! Ook ben ik een echte familieman. Ik ben getrouwd met Willemijn en heb zes kinderen. Voor mijn gezin probeer ik zo veel mogelijk tijd te maken. Met mijn werk is dat trouwens best wel moeilijk.

2 - Waarom Goes?

Goes is een mooie en leuke gemeente waar ik me helemaal thuis voel. In de jaren ’90 zat ik hier op de havo. Daarna studeerde ik buiten Zeeland technische bedrijfskunde en bestuurskunde, maar kwam voor mijn stages terug naar Goes. Wij woonden tot 3,5 jaar geleden op Schouwen-Duiveland en winkelden hier vaak. En ook nu we op Urk wonen, komen we hier elke vakantie wel een keer. Professioneel gezien is Goes dynamisch en aantrekkelijk. Als wethouder op Schouwen-Duiveland werkte ik veel en prettig samen met collega’s in Goes. Economisch doet de gemeente het geweldig goed en dat willen we graag zo houden. Mooi vind ik ook dat het een echte centrumgemeente is. Kijk maar naar de vele voorzieningen voor Goes zelf én de gemeenten eromheen. De kans om hier burgemeester te worden kon ik dan ook niet voorbij laten gaan!

3 - Stropdas of spijkerbroek?

Het liefst draag ik een spijkerbroek. Privé en soms ook voor mijn werk. Dat hangt van mijn afspraken af. Maar meestal kies ik voor een pak met stropdas als ik aan het werk ga. Je bent als burgemeester toch één van de boegbeelden van de gemeente. Ik vind het daarom belangrijk dat ik er netjes uitzie. Nu we het toch over kleding hebben: ik draag graag kleurige sokken. Niet om een statement te maken of zo, maar ik ben gek op kleuren.

4 - Koffie of Bacardi?

Ha, geen van beide. Doe mij maar een kop thee. Ik lust geen koffie. Dat zit in de familie. ’s Avonds en in het weekend drink ik wel eens een wijntje. Maar ik hou er toch ook wel rekening mee dat ik misschien nog in actie moet komen. Als burgemeester sta je bijna altijd stand-by.

5 - Wat is jouw slechtste gewoonte?

Ik kom vaak te laat thuis. Vooral voor het eten. En ik neem dan tijdens het eten ook nog eens de telefoon op. Soms midden in een gesprek met Willemijn of de kinderen. Dat vinden ze echt niet leuk. Ik vind het wel eens moeilijk om mijn werk los te laten. Dat is, denk ik, mijn slechtste gewoonte.

6 - Waar ben je het meest trots op?

Mijn vrouw en kinderen natuurlijk. Maar ook op Goes. Ik hoop dat ik hier, net als op Urk, echt tussen de inwoners in mag staan. Naar elkaar luisteren en lief en leed delen, vind ik belangrijk. Gelukkig maak ik makkelijk contact met iedereen. Ik vind het leuk om naast officiële afspraken, in gesprek te gaan met mensen op straat, op de markt of bij hen thuis. Zo krijg ik een goed beeld van wat er in de gemeente speelt.

7 - Als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat...

ik hou van een bitterbal en een frikandel speciaal, mét ‘juun’. En dat ik op mijn werkkamer een grote pot met snoepjes heb staan. Het liefst kleurige. Maar ook dat ik een Zeeuw ben, in hart en nieren. Ik ben gek op het landschap. Ik geniet van de vergezichten, de polders en het water. En ik hou van de Zeeuwse mentaliteit: nuchter, bescheiden en vooral doorzetten.

8 - Wat zou je nu al tegen de Goesenaren willen zeggen?

Goes is een gemeente om trots op te zijn. Samen kunnen we de gemeente leefbaar houden en mooier maken. Geef om elkaar en zorg voor elkaar. Ik heb er erg veel zin in om hier aan de slag te gaan en met jullie kennis te maken. Tot binnenkort!

9 - Wat zijn je goede voornemens voor 2024?

Elke week een eind fietsen of wandelen. De omgeving is hier prachtig: de gezellige, levendige stad en de mooie dorpen eromheen. Als burgemeester hoop ik snel mijn plek te vinden in de Goese samenleving. Dat gaat vast en zeker lukken. Ik ken hier nu al veel mensen, zakelijk én privé, en ik vind het leuk om overal op af te stappen. Ook willen we zo snel mogelijk verhuizen. We komen hier met z’n zessen wonen. De oudste twee kinderen studeren in Rotterdam.

10 - Heb je hobby's of passies?

In mijn vrije tijd stap ik regelmatig op mijn mountainbike of racefiets. Heerlijk om buiten te zijn. Ik hou van klassieke muziek. Ik lees heel graag. Vooral waargebeurde verhalen, verhalen over of van bijzondere mensen. Erg inspirerend. Ook vind ik het fijn om bij mijn familie te zijn. Veel van onze familieleden wonen in Zeeland. En ik vind het erg gezellig om met vrienden uit eten te gaan.

Burgemeester Cees van den Bos